Laktoosin lisäksi muiden sokerien kanssa ongelmia -> FODMAP

Siirry alas

Laktoosin lisäksi muiden sokerien kanssa ongelmia -> FODMAP

Viesti kirjoittaja Bipa lähetetty Pe Heinä 10, 2015 4:22 am

Hei!
Mut leikattiin (GPB) joulukuussa 2014. Leikkauksesta kotiuduttuani söin kiltisti nestemäisiä ja pehmeitä ruokia kuten ohje kuului. Välttelin tavallista sokeria, jottei tulisi dumpingia, ja söin mm. Olo-jogurtteja ja Nutrilettin pirtelöitä ja sokerittomia mehukeittoja. Tietämättäni siis todella paljon keskipitkiä oligosakkarideja (sokereita) ja esim. inuliinia. Ensimmäiset kaksi kuukautta menivät kärsiessä vesiripulista ja kauheista vatsakivuista. Ravitsemusterapeutilta kuulin sitten helmikuussa ekan kerran, että leikkaus voi aiheuttaa laktoosiongelmien lisäksi myös ongelmia muiden sokereiden kanssa, jotka eivät ehdi sulaa ennen suoleen joutumistaan ja alkavat sitten käydä aiheuttaen mm. ripulia ja muodostaen valtavasti kaasua. Siitä lähtien olen ollut FODMAP-välttödieetillä eli en syö mm. vehnää, ruista, ohraa, sipulia, kaaleja, palkokasveja, omenaa, päärynää, vesimelonia, hunajaa,... lista on pitkä ja ikävä. Edelleen kärsin ilmavaivoista ja ajoittain kamalista vatsanväänteistä ja ripulistakin, koska ihan joka ruualla en jaksa olla niin tarkkana, kun esim. sipuli vaan nyt tekee ruuasta niin paljon maistuvampaa ja en viitsi joka vierailulla olla se hankala, jolle mikään ei sovi.
Kiinnostaisi kuulla, onko muillakin samaa ongelmaa? Ja onko tämä niin harvinaista, että sen takia siitä ei ennalta mitenkään varoitella ja vaikkapa käsketä ottamaan toipumisajan ruokavaliossa huomioon?

Bipa

Viestien lukumäärä : 3
Paikkakunta : Pori
Registration date : 17.10.2013

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Vs: Laktoosin lisäksi muiden sokerien kanssa ongelmia -> FODMAP

Viesti kirjoittaja HyeeNa! lähetetty To Heinä 16, 2015 10:10 pm

Mjaa, kyll ainaki ite on huomannu useampien ruoka-aineiden kanssa että aiheuttaa vatsanvääntöä ja kipuja ja ripulia ja ilmavaivoja ja ja ja.
Mulle ei sanottu ennen leikkausta sanallakaan siitä mitä mä tulevaisuudessa voin syödä ja mitä en ja mitä tästä voi seurata, onneksi olin kaukaa viisas ja otin itse selvää hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Onhan se ikävää että joistaki ruuista tulee tosi ikävä olo ja toivonkin että tästä sun "dieetistä" on jotain apua sun omaan tilanteeseen.
Itse en ton tyyliseen diettiin ikinä kykenis. Jos joutuisin elää ilman vesimelonia, palkokasveja ja ruista niin en varmaan tiiä mitä mää enää söisin paitsi lihaa. Laughing
avatar
HyeeNa!

Viestien lukumäärä : 984
Paikkakunta : Tampere
Registration date : 26.08.2011

Näytä käyttäjän tiedot

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa